Veilig werken met de verreiker
1-daagse opleiding Verreiker
Veilig gebruik van de verreiker
1- daagse opleiding en/of herhalingscursus “Veilig gebruik van de verreiken” voor chauffeurs met ruime ervaring of met eerder behaald verlopen certificaat
1 dagdeel theorie
1 dagdeel praktijk
Deze opleiding is bedoeld voor bestuurders van verreikers die 16 jaar of ouder zijn en beschikken over een voldoende mate van rij- en bedieningsvaardigheden of met een eerder behaald verlopen certificaat. Wanneer de werknemer niet voldoet aan deze twee eisen is het noodzakelijk een 2-daagse opleiding te volgen.
Inhoud 1-daagse
De opleiding is gericht op de beroepspraktijk waarbij de theorie dient ter ondersteuning van de praktijkoefeningen. De cursist is verzekerd van persoonlijke aandacht en advMet ondersteuning van een presentatie wordt het cursusboek “Veilig werken met de verreiker behandeld de praktijk” in groepsverband behandeld.
De volgende onderwerpen komen o.a. aan de orde:
- Omschrijving van diverse soorten machines
- Werking en constructie van de tverreiker
- Het belasten van verreiker
- Ergonomische werkhouding teneinde lichamelijke klachten te voorkomen
- Uitleg van begrippen zoals zwaartepunt (afstand), capaciteit, hefhoogte, lastdiagram, stabiliteit
- Dagelijkse controlewerkzaamheden
- Brandstof en Adbleu
- Pallet- en lastbehandeling
- Rij-instructie en diverse machinetypes
- Veiligheidsinstructie
- Voorkomen van fouten
- Schadevrij rijden
Tijdens het praktijkgedeelte wordt ondermeer de rijvaardigheid van de chauffeur getoetst en eventueel bijgestuurd. De cursist wordt daarbij individueel ondersteund.
Duur
De duur van deze opleiding is 1 dag en is als volgt opgebouwd:
- 1 dagdeel theorie
- 1 dagdeel praktijk
Examen
De theorie wordt getoetst door middel van 21 multiple choice vragen. Bij problemen met leesvaardigheid bestaat de mogelijkheid om de toets mondeling af te nemen.
De praktische deskundigheid (rij- en bedieningsvaardigheden) van de bestuurder wordt door de instructeur beoordeeld.
Bij voldoende resultaat (theorie en praktijk) ontvangt de cursist een BMWT- of FO-certificaat op naam met bijbehorend veiligheidspasje.
De werkgever en werknemer voldoen door middel van deze opleiding aan de voorschriften van zowel de Arbo-wet (Artikel 8.0) als het Arbo-besluit (Artikel 7.17c).