Personentransport blijft levensgevaarlijk

 
Onlangs raakten er tijdens een bedrijfsfeest twee personen levensgevaarlijk gewond bij een val van grote hoogte van een heftruck. Vrijwel elk jaar komen vergelijkbare gevallen voor, soms met dodelijke afloop. Ons advies: doe dit nooit zonder wettelijk toegestane middelen. Personentransport met heftrucks is en blijft levensgevaarlijk!

Een heftruck is bedoeld voor het verplaatsen van gepalletiseerde ladingen en niet voor personenvervoer. De enige persoon die zich op de truck mag bevinden is de chauffeur. Meerijden op de truck in horizontale richting is niet toegestaan omdat de truck daartoe niet is ingericht. Ook in verticale richting is het niet toegestaan om personen te vervoeren. De stickers op de heftruck geven dit klip en klaar aan.

Onveilig
Toch vallen er elk jaar mensen van een aantal meters hoog, omdat ze op een pallet stappen om bijvoorbeeld een lamp te vervangen. Een pallet of palletbox is niet stabiel genoeg voor dit doeleinde, zelfs niet als deze met de onderlatten onder de vork min of meer gezekerd is. Staan op de stalen lepels is helemaal onveilig en moet te allen tijde worden verkomen, ook als de vork helemaal op de grond rust.

Incidenteel gebruik
Voor het werken op hoogte zijn hoogwerkers ontwikkeld. Incidenteel kan een heftruck deze functie vervullen als deze is voorzien van een goedgekeurde hoogwerkbak. Voor regelmatig werken op hoogte geldt eigenlijk maar één advies: gebruik een hoogwerker.